top of page

Proiect

IniÈ›iativă cetățenească pentru construirea a două È™coli pentru clasele 0 - VIII în cartierele Otopenii de Jos È™i Odăi

 

Proiectul

​

Se propune construirea, până în anul 2025, a două È™coli cu clasele 0-VIII amplasate în cartierele Odăi È™i Otopenii de Jos. Fiecare È™coală va avea 35 săli de clasă, 6 laboratoare, bibliotecă, sală de festivități, sală de sport, sală de mese, afterschool pentru 75 de elevi din ciclul primar È™i va fi amplasată pe un teren cu suprafaÈ›a de 15.000 mp, amenajat pentru activități didactice, sportive È™i recreative. Până la 2.000 de elevi vor putea urma cursurile celor două È™coli.

​

Clădirile vor fi construite în respectul politicilor verzi încurajate È™i finanÈ›ate de către Uniunea Europeană. InvestiÈ›ia preconizată ar aduce următoarele beneficii pentru comunitate:

  • Respectarea normei de 15 mp/elev;

  • Respectarea numărului maxim de 22 elevi/clasă în ciclul primar È™i 26 elevi/clasă în ciclul gimnazial;

  • O calitate sporită a învățământului È™i posibilități de dezvoltare È™colară È™i personală;

  • Reconcilierea vieÈ›ii de familie cu cea profesională, prin asigurarea spaÈ›iului necesar desfășurării de activități de afterschool pentru copiii din ciclul primar;

  • CreÈ™terea nivelului de satisfacÈ›ie învățători/profesori È™i atragerea de cadre didactice în oraÈ™;

  • Eliberarea traficului din centru prin construirea de È™coli în afara perimetrului central;

  • Un mediu mai sigur pentru copii, prin separarea fluxurilor de circulaÈ›ie pentru cei mici de cei mari, È™i un mediu mai sănătos, prin asigurarea de mai mult spaÈ›iu verde pentru activități fizice;

​​

Și, astfel, un grad înalt de satisfacÈ›ie în rândul populaÈ›iei (nu este nevoie de o persoană să ducă/aducă copilul la È™coală la orele prânzului când tutorii/părinÈ›ii trebuie să fie la serviciu; nu mai există necesitatea înscrierii copiilor la un afterschool particular).

​

Costul investiÈ›iei (proiectare È™i execuÈ›ie) este aproximat la 80 milioane RON (estimat), de alocat etapizat în perioada 2022 – 2024. FinanÈ›area va fi asigurată din resurse externe: Planul NaÈ›ional de Reformă È™i Reziliență (fonduri pentru zonele în care infrastructura nu este adaptată realităților demografice), Fondurile europene alocate pentru politica de coeziune È™i Programul Anghel Saligny.  

Amplasamentul propus pentru cele două È™coli:  Otopenii de Jos (TARLAUA 17,18 , PARCELA A276,A281/27/4) È™i Odăi (TARLAUA 31, PARCELA A361/14), pe amplasamentul aprobat pentru alocarea de terenuri pentru tineri pentru construcÈ›ia de case. Cele două terenuri se află în proprietatea publică a Primăriei Otopeni È™i au prevăzute construcÈ›ia de È™coli. Se propune demararea cu prioritate a construcÈ›iei celor două È™coli È™i alocarea suprafeÈ›elor corespunzătoare.

​

De ce?

 

OraÈ™ul Otopeni înregistrează o creÈ™tere demografică accelerată, în special la populaÈ›ia cu vârste cuprinse între 6 È™i 14 ani (creÈ™tere de 50% în ultimii 5 ani) È™i o creÈ™tere cu 47% a populaÈ›iei È™colarizate la Liceul „Ioan PetruÈ™” (de la 1802 de elevi în anul È™colar 2015/2016 la 2.665 de elevi în anul È™colar 2021/2022).

Liceul „Ioan PetruÈ™” este supraaglomerat. Sunt până la 13 clase/nivel, iar numărul de elevi depășeÈ™te cu mult limita legală admisă. Sunt până la 35 de elevi în clasă È™i se predă în trei schimburi. SituaÈ›ia este critică pentru ciclurile primar È™i gimnazial. De la clasa a VIII-a la clasa a IX-a, cifra de È™colarizare scade considerabil pentru că mulÈ›i elevi aleg să candideze pentru licee de prestigiu din BucureÈ™ti.

​

La clasele 0 – VIII, situaÈ›ia se prezintă astfel:

- Sunt 2..292 de elevi care ar avea nevoie de 97 săli de clasă, conform normei de 22 elevi/clasă în primar È™i 26 elevi/clasă în gimnazial, dar învață în 36 săli de clasă (unele transformate din laboratoare), deficitul fiind de 60 săli de clasă pentru învățarea într-un schimb.

- TendinÈ›a de creÈ™tere a populaÈ›iei poate duce în anul 2025 la un număr de 3000 de elevi în clasele 0 – VIII È™i o accentuare a deficitului de spaÈ›iu de învățare. CreÈ™terea este deja evidentă. Pentru anul È™colar 2021 – 2022, la clasa 0 au fost admiÈ™i 295 de copii È™i s-au creat 13 clase, față de È™apte clase care au funcÈ›ionat în 2020 – 2021.

- În ciuda extinderii geografice a oraÈ™ului, există o singură È™coală, ceea ce obligă părinÈ›ii È™i copiii la deplasări lungi. De la graniÈ›ele actuale ale oraÈ™ului până la Liceul „Ioan PetruÈ™” distanÈ›a de parcurs cu maÈ™ina depășeÈ™te 6 km. În orele de trafic maxim, centrul oraÈ™ului este blocat, iar maÈ™inile nu au unde parca în condiÈ›ii de securitate pentru depunerea copiilor la È™coală. Copiii rezidenÈ›i în cartierul Odăi sau Ferme trebuie să se deplaseze pe Drumul NaÈ›ional nr. 1, fiind astfel expuÈ™i unor riscuri suplimentare de securitate.

- Amplasamentul actual al liceului nu permite desfășurarea adecvată de activități fizice sau sportive, nici în recreaÈ›ie, nici la orele de educaÈ›ie fizică (pe terenul existent fac sport până la trei clase concomitent). SpaÈ›iul liber (neafectat de clădiri) este de sub 2500 m.p.

- Infrastructura È™colară insuficientă nu asigură o dezvoltare adecvată a copiilor pentru viață È™i performanță. Biblioteca, precum È™i laboratoarele de fizică, biologie, chimie È™i informatică au fost transformate în săli de clasă. În plus, nu există posibilitatea introducerii de materii noi (de ex., limba germană, italiană, atelier dezbateri, educaÈ›ie juridică, financiară etc.). Lipsa condiÈ›iilor pentru performanță È™colară descurajează profesorii buni să se titularizeze în Otopeni.

- Terenul pe care este amplasat Liceul „Ioan PetruÈ™” nu permite o dezvoltare adecvată a infrastructurii educaÈ›ionale care să includă săli de clasă, laboratoare, bibliotecă, servicii de tip afterschool (nu există săli de luat masa), terenuri de sport, centru medical, parcare pentru autobuze È™colare etc. Este necesară o abordare a investiÈ›iilor în infrastructura educaÈ›ională din punctul de vedere al dezvoltării viitoare a oraÈ™ului. SpaÈ›iul insuficient creează disconfort, nu permite circuite separate pentru elevii ciclurilor primare È™i gimnaziale, prezintă riscuri medicale È™i chiar pericol de incendiu.

 

               

De ce nu așa?

 

ConstrucÈ›ia unui corp de clădire cu 10 săli de clasă în curtea existentă a Liceului „Ioan PetruÈ™”, în valoare de 11,8 milioane RON, are numeroase inconveniente:

​

  • Reduce spaÈ›iul liber cu 687 mp (amprenta la sol a noii clădirii), ceea ce va limita È™i mai mult sau va face imposibile activitățile sportive È™i recreative È™i va suprapune È™i mai mult fluxurile de elevi mici cu cei mari.

  • Cele 10 clase în plus nu acoperă nevoia suplimentară de È™colarizare.

  • Accesul copiilor rezidenÈ›i în afara zonei centrale a oraÈ™ului va rămâne dificil, cu consecinÈ›e negative asupra sănătății È™i securității lor, iar problemele de trafic în zona centrală s-ar perpetua.

  • Se perpetuează modelul învățării în schimburi (model de avarie, ce a fost menit să rezolve criza de spaÈ›iu în contextul dezvoltării mediului urban rapid în perioada comunistă, È™i nu pentru îmbunătățirea calității învățământului).

  • Atractivitatea liceului pentru cadre didactice È™i calitatea actului educaÈ›ional ar scădea.

  •  În general, calitatea vieÈ›ii ar avea de suferit în localitate.

​​

Planurile urbanistice zonale în curs de aprobare prevăd câte o È™coală în cele două cartiere unde vor fi construite locuinÈ›e sociale (Otopenii de Jos È™i Odăi), dar suprafaÈ›a avută în vedere pentru fiecare dintre cele două  È™coli este între 3000 È™i 4000 mp, adică mult sub nevoile actuale, fără a le lua în calcul pe cele viitoare. Sunt înghesuite clădiri cu diverse funcÈ›iuni (ex. staÈ›ie de epurare, gospodărire de apă, centru medical) în vecinătate, iar destinaÈ›ia dată terenurilor libere este mixtă (pentru unități de învățământ È™i populaÈ›ia generală a cartierului).

bottom of page